måndag 9 januari 2012

Bygga muskler och baka bröd

Lunchtiden blev lite senare än vanligt, ca 14.30 för att jag glömde bort klockan lite. Men den som väntar på något gott... För jag gjorde nämligen en av mina favoritluncher, tonfisk- och curryröra.

1 handflata tonfisk
3 nävar curryröra
(gurka, 1 ägg, 1 äpple, ½ liten gul lök, ½ dl kesella, 1 msk majonäs, 1 msk curry)

Efter lunchen skulle jag titta upp några recept till mamma. För på lördag ska vi iväg och fira morfar, och då har mamma fått vara förrätts/snacks ansvarig. Därför ville hon att jag skulle hitta ett recept på ett GI-knäcke som hon hade. Sen tittade jag upp lite andra små enkla tilltugg som man skulle kunna ha till drinken också, som mamma vill provgöra nu i veckan.

Just GI-knäcket skulle vi göra i dag och det var ett väldigt enkelt recept...

2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
2 msk flingsalt
2 msk rapsolja
2 dl kokande vatten

Blanda alla ingridienserna. Häll sedan över det kokande vattnet. Bred ut ett tunt lager på en plåt och in i ugnen på 150 grader i 50-60 minuter.

Så här blev det, och jag smakade en bit på 2x2 cm.
Det var väldigt gott bara det lilla, men jag tänkte att jag smakar mer i morgon.

Sedan var det dags för ett pulspass och eftersom jag åt lunchen senare än vanligt bestämde jag träning vid 17.30. För då skulle jag kunna äta middag vid 18.30 istället. Det var otroligt skönt att få jobba med lite muskler igen, gjorde ju det på pulspasset i går men innan det var det inte fören i onsdags. Nu har de även startat igång med en varv-tävling här hemma på itrim i Åkersberga. Så alltså 60 varv på 10 veckor, vilket är i snitt 6 varv/vecka vilket i sin tur ger 2 pulspass i veckan. Och det ska vi väl klara av hoppas jag!

När jag kom hem var det tid för middag och nu hade jag planerat att äta de sista kikärtsbiffarna som jag gjorde förra veckan från ett recept ur itrims äldre kokbok. De var goda men mina blev ganska torra, men med någon röra till är det väldigt gott. I dag gjorde jag itrims spenatröra som också finns i den äldre kokboken.

1 handflata kikärtsbiffar, 2 nävar spenatröra
1 näve avocado & soltrokade tomater

Jag hade sedan bestämt mig för att baka ett bröd nu när jag får äta bröd, eftersom jag nått viktstabilitet. Det lät som ett väldigt gott och enkelt bröd att göra, därför tog jag mig tid till att baka det nu på kvällen.

Så här lyder receptet...

4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl fullkorn
½ dl linfrön
1 dl fiberhavregryn
1 ½ tsk salt
1 msk pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonat
2 dl blandade nötter och frön (jag tog ½ dl var av hasselnötter, mandlar, pumpafrön, solroskärnor)
5 dl mild naturell lättyoghurt
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
ströbröd till formen

Smörj och bröda en 1 ½ liters limpform. Mät upp mjölsorterna, linfrö och havregryn i en bunke och blanda med salt, bikarbonat och pepparkakskryddor. Rör ner nöt- och fröblandningen. Tillsätt yoghurt, olja och honung. Rör ihop allt till en kladdig deg och lägg ner i formen. Grädda i ung i 150 grader (varmluft) i ca 75 min. Låt sedan brödet svalna lite, slå ut det ur formen och låt det svalna under bakduk.

Så här blev det brödet.
Nu får det ligga och svalna till i morgon bitti
och då ska jag göra två riktigt goda brödskivor till frukost.

Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar